dimecres, 30 de març del 2011

1X09 Dues "apps" genials: Burstn i Splice

Ja fa un parell de mesos que tinc a l'Iphone un parell d'aplicacions gratuïtes i sensacionals que m'encanten: Burstn i Splice. La primera és una xarxa social de fotos i la segona un editor de vídeo, gratuït, per a Iphone. Tant una com l'altra compleixen a les mil meravelles la seva funció i els resultats, a més d'espectaculars, els pots compartir a través de canals de comunicació tan populars i coneguts com Youtube, Facebook o Twitter .

Burstn: És tracta d'una aplicació de fotografia que et permet capturar, editar i compartir fotos d'una manera ràpida i funcional. Igual que en altres xarxes socials a Burstn pots visualitzar les fotos d'altres usuaris, comentar-les, valorar-les i fer-te seguidor d'aquells que més t'agradin. També pots etiquetar-les, descriure-les i geolocalitzar-les. El pack d'efectes de l'aplicació et deixa donar-li a cada foto un estil diferent. L'aplicació també et permet accedir a la llibreria d'imatges del mòbil, per  si vols retocar o publicar alguna. Burstn també disposa d'una pàgina web on visualitzar les fotos ampliades  i, a l'igual que en el mòbil, exportar-les a d'altres xarxes socials com Twitter, Facebook o Tuenti. En definitiva si ets un amant amateur de la fotografia, tens un Iphone i alhora ets un habitual usuari de les xarxes socials no et pots permetre el luxe de no tenir una aplicació com aquesta instal·lada al teu smartphone. Clica l'enllaç si vols veure la meva galeria de fotos a Burstn.

Splice: Es tracta d'un editor de video que té la versió gratuïta i de pagament i que te'l pots descarregar des de l'Apple Store. Entre les dues no hi ha cap diferència aparent, per tant està clar que amb la gratuïta ja n'hi ha més que suficient. El seu funcionament és molt intuitiu i no cal ser un entés en la matèria per ensortir-te. Va genial, encara que només sigui per donar-li un aire més professional als vídeos que grabes des del mòbil.

Així, quan entres, el primer que has de fer es crear un nou projecte. Tot seguit cal posar-li el nom per després triar les característiques principals d'aquest. Per si el vols en HD (hight definition) o SD (simple definition), per si vols o no vols  algun dels quatre marges que ofereix, per si vols una presentació de la imatge apaisada o bé vertical i finalment per si vols alguna transició per defecte, tot i que després la puguis canviar.

Un cop fet això, arribes a l'àrea de treball de l'aplicació.  Per començar cal seleccionar entre posar un títol, una transició o un clip de vídeo o de fotos.
  • Títol: Un cop triat te'l deixarà moure i col·locar-lo on vulguis de la pantalla i també fer-lo més gran o més petit; de la mateixa manera que amplies o que redueixes una foto a l'Iphone. Caldrà que també triïs el temps que vols que es vegi el títol. Un punt negatiu d'aquest apartat és que no et deixa canviar ni el color, ni tampoc el tipus de font del text.

  • Transició: Pots triar entre sis transicions: dos fossos i quatre moviments: dreta-esquerra, dalt-baix, dins-fora i fora-dins.

  • Clip de vídeo o de foto: De forma automàtica, quan ho tries, accedeixes a la teva biblioteca d'imatges del mòbil i selecciones les fotos o els vídeos amb els que editaràs la teva peli. 
    1. A les fotos pots aplicar l'efecte Ken Burns o l'efecte Crop. El K.B. fa un recorregut dins de la foto i el Crop fa un zoom d'una àrea o d'una part de la foto que vulguis destacar. Caldrà també que seleccionis el temps de durada de cada efecte  Igualment pots incorporar quatre filtres de colors: el blanc i negre, el sèpia, el negatiu i l'sketch, per així donar-li a l'escena un toc diferent.
    2. Als vídeos, a més d'afegir els efectes Ken Burns i el Crop, també pots retallar (trimejar) les parts que no t'interessin. Una darrera cosa que podries fer és accelerar o alentir l'escena; o el que és el mateix anar la imatge en càmera lenta o en càmera ràpida.
A partir d'aquí faràs i desfaràs el muntatge del teu vídeo, del teu curt o de la teva peli. Un cop acabada  la imatge serà el moment de l'aúdio. Aquesta part m'ha impressionat ja que t'ofereix, ni més ni menys,   quatre pistes d'aúdio independents per sonoritzar el teu treball.
  • La primera pista correspon a l'aúdio  dels clips importats. Resulta interessant treballar, en una finestra emergent, l'aúdio de cada clip d'una forma separada; ja sigui regulant el volum o afegint un fade in o un fade out; o el que és el mateix baixar o pujar el so a l'inici o al final del clip. Cal saber que en tot moment es pot fer un "preview" per escoltar com se sent allò que retoques.
  • La segona i tercera pista corresponen a dues pistes per musicalitzar. Ho importes des de la llibreria de l'Ipod o des de la llibreria de l'Splice. En la primera llibreria trobaràs tota la biblioteca musical del teu mòbil. Cal saber que cada cançó que triis pots retallar-la iaixí començar o acabar la cançó en el punt que vulguis (trimejar). En la segona llibreria trobaràs  dues pistes musicals i divuit efectes sonors.
  • La quarta pista sonora està pensada per enregistrar sons amb l'Iphone. Per tant posar veus en off o grabar sons ambientals també són posibles amb aquesta fantàstica aplicació.
Has de saber que mentre edites pots visualitzar un previ del teu muntatge. Pensa, però, que depenent de la duradai del pes del teu projecte, hauràs de tenir  més o menys paciència per veure'l; perquè el que fa l'aplicació es renderitzar (simular en temps real) tot allò que has anat afegint al projecte (títols, transicions, cançons, efectes d'imatge, efectes d'aúdio, etc) fins a poder generar el vídeo final. Si t'agrada és moment d'exportar-lo i guardar-lo a la llibreria del mòbil o publicar-lo a llocs d'Internet com el Youtube.

Ja veieu que m'encanta! Si cliqueu l'enllaç veureu publicat, en el meu canal de Youtube, un clip on veureu les vistes que hi ha des de Begues. Més que la qualitat del contingut en sí, a mi el que més em fascina és que després d'haver-lo grabat, amb l'aplicació Splice ho vaig editar, publicar i compartir en un tres i no res. I és que com deien els de RAC1 Compartir és estimar.

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada